Menu

Ewa Alicja Slomska

Wszystko co dla mnie ważne dla innych może być tylko pyłkiem... ale z tych pyłków składa się moje życie. To, o czym piszę to także część Was samych - sprawdźcie sami.

Tort z bitą śmietaną i owocami

slomska25
 
Przepis był, ale się gdzieś zagubił, zatem ...
1899485_527435584069817_4552066405678813181_o

Tort
- 1 litr słodkiej śmietanki 30% + odpowiednia ilość zagęszczacza do śmietany

- 3-4 łyżki cukru pudru

- 0,5 szklanki czarnej herbaty

- sok z połowy cytryny

- mieszanka owoców z puszki lub świeże

- 3 spody biszkoptowe – można samemu upiec biszkopt można kupić gotowy

- konfitura albo dżem

- płatki migdałowe lub owsiane – te muszą być uprażone

- ozdoba na wierzchu według upodobania

Śmietanę schłodzić, po schłodzeniu ubić z cukrem pudrem + zagęszczaczem. Odstawić.

Jeden spód biszkoptu ułożyć na tortownicy, nasączyć herbatą + sokiem z cytryny, posmarować dżemem lub konfiturą, ułożyć owoce.

Przykrywamy kolejnym biszkoptem i znów nasączyć, posmarować bitą śmietaną i owocami.

I ostatni biszkopt … nasączyć + posmarować dżemem lub konfiturą, ułożyć owoce – albo sama bita śmietana + ozdobniki.

Całość obsmarować bitą śmietaną i boki obsypać uprażonymi płatkami lub płatkami migdałowymi.

Kto chce może dodać do herbaty alkohol albo aromat do ciast.

To najprostszy tort jaki znam i jaki robię  :)

Nowi lokatorzy czyli zwierzątko w domu

slomska25
Każde dziecko chce mieć zwierze w domu, a to psa, a to chomika, kota ... Mój starszy syn także.
 
- Mamo, może psa, może kota ...
 
Bez mała 4 lata temu był na etapie "rybki". Postawił nam nawet warunek - "albo rybki, albo rodzeństwo". Rybek nie ma, ma brata:)
 
... i od dzisiaj są ślimaki. Dla mnie to i lepiej, bo zawsze mogę takiego delikwenta na spacer wyprowadzić i "pofocić" :)
 
DSC_0847DSC_0849DSC_0885DSC_0902DSC_0907DSC_0916DSC_0948DSC_0920

Kwietniowo...

slomska25

Kwietniowo, kwiecień, kwiecie, kwiaty, kolory, żółcie, fiolety, lekkie róże i biel ... czyli spacerujemy szukając kolorów wiosny

DSC_0626DSC_0667DSC_0387DSC_0333DSC_0547DSC_0472DSC_0355DSC_0362DSC_0633DSC_0382DSC_0467DSC_0577DSC_0679DSC_0646DSC_0483DSC_0491

Kotlety jajeczne

slomska25

Kotlety jajeczne

A dzisiaj, z racji tego, że jesteśmy po Wielkanocy i … zostały nam pisanki będzie wspomnienie z przedszkola w Kobylnicy i Baru Mlecznego PORANEK w Słupsku. To właśnie te dwa miejsca najbardziej kojarzą mi się z kotletami ziemniaczanymi i z jajek obowiązkowo z sosem grzybowym, o ile mnie pamięć nie zawodzi był to sos pieczarkowy.

DSC_0271

Zanim przepis właściwy – mała podpowiedź, niestety bez zdjęć, bo … zjedzone wczorajsze danie i co tu dużo kryć – zapomniałam o zdjęciach. A cały czas jesteśmy w świecie jajek.

DSC_0304

 

Zatem na dobry początek fantastyczna sałatka czy to do potraw z grilla czy do mięs a w czasie upału zamiast obiadu!

Co nam będzie potrzebne? 4 składniki no właściwie 6, bo …

- pomidory

- cebula

- majonez

- jajka ugotowane na twardo i do smaku sól i pieprz – jeśli mamy duże pomidory proponuję oparzyć i obciągnąć ze skórki, pokroić według uznania, cebulę poszatkować, podobnie z jajkami, wszystko wymieszać z majonezem, posolić, popieprzyć i odczekać chwilkę by pomidory oddały sok, raz jeszcze wymieszać i – jeść !

DSC_0310

 

A teraz już kotlety jajeczne :)


  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 surowe jajko
  • 1 - 2 łyżki bułki tartej
  • cebula
  • masło do zeszklenia cebuli
  • posiekana natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • i tu wbrew pierwotnemu przepisowi dodałam garść starkowanego żółtego sera
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

 

 

 DSC_0275

 

 

Obraną cebulę drobno siekam i podsmażam na maśle Ugotowane na twardo jajka obieram ze skorupek i kroję w małą kostkę. Posiekane jajka przekładam do miski. Dodaję drobno zeszkloną cebulę, surowe jajko, natkę pietruszki, bułkę tartą, sól i pieprz. Dokładnie wyrabiam.

DSC_0294

 

Z jajecznej masy formuję owalne kotleciki. Następnie obtaczam w bułce tartej i smażę na patelni na rozgrzanym oleju z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Osączam z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

 

U mnie dziś będą podane z sosem borowikowym i … kawałkiem karkówki – takie resztki ze świątecznego stołu :)

 DSC_0307

Smacznego! :)

Galaretka w skorupkach od jajek

slomska25

Galaretka w skorupkach od jajek

DSC_0161

Jak wykorzystać skorupki od jajek i zrobić coś efektownego na przekąskę, która znajdzie się na wielkanocnym stole? Prosto, szybko i w dodatku wszystkie produkty są w domu :)

Co nam będzie potrzebne?

- 16 skorupek od jajek

- opakowanie żelatyny ok. 20 gram

- groszek, kukurydza, oliwki, świeża papryka, zielona pietruszka, szynka czy kto, co lubi – to po prostu kwestia smaku

- wywar warzywny lub rosół

DSC_0061

Składniki, które chcemy wykorzystać do „faszerowania” skorupek kroimy w kostkę, odrywamy listki pietruszki. Skorupki dokładnie po opróżnieniu myjemy. Wkładamy nasze składniki. Przygotowujemy galaretę czyli do wywaru wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Zalewamy skorupki i … czekamy aż nasza potrawa ostygnie, do stężenia wkładamy o lodówki. Przed podaniem obieramy tak jak jaja na twardo, podajemy z cytryną :)

DSC_0057

OCZYWIŚCIE w podobny sposób możemy podać deser - zstępując galaretkę mięsną, warzywną - owocową :)

 

Miłej zabawy!

Zmęczenie materiału

slomska25

Zmęczenie materiału

DSC_4843



Dziś jeszcze muszę przygotować mięsiwo, jutro, no może pojutrze wezmę się za ciasta. Jak to dobrze, że przyjedzie Ola, zajmie się Miśkiem. Będę miała spokojniejszą głowę. Wszystko już prawie gotowe. Okna umyte, podłogi wypastowane, dywany wyprane ... Zakupy zrobione.

Czy nie zapomniałam o czymś? A ... koszyk. Muszę go poszukać!!! Gdzie jest koszyk na święconkę?! Boże, jeszcze kiełbasa do święconki!!! Chrzan utarłam, śmietanę do barszczu muszę kupić!





Weź kobieto kartkę i zacznij zapisywać! Obiad na dziś - zupa, jutro uroczysta kolacja, Wielki Czwartek, zrobię pierś z kurczaka nadziewaną grzybami. Mam jeszcze grzyby mrożone! ? Piątek ... Wielki Piątek - post ścisły ... Śniadanie dla Mariusza, jajka, ser ... E............... w piątek ma wolne .... Obiad .... Może tak zupę krewetkową, tak dawno nie robiłam ... W sobotę święconka, kurcze czy kupiłam farbki do malowania jajek? Może skorupki z cebuli?! Już wiem, Miś ma w ostateczności mazaki. Serwetki - są chyba na górze, kupowałam, na pewno kupowałam! Muszę poszukać. Prasowanie, kurcze jeszcze to ... może dziś wieczorem mi się uda .... Jeszcze muszę zobaczyć, o której święcą pokarmy ... ale będzie znów ubaw, gdy ksiądz będzie wypowiadał słowa "Boże pobłogosław te jajka ..." i wszyscy zgromadzeni w kościele czynią znak krzyża, ha!!! Zawsze mi się przypominają słowa Adama, że w tym momencie "żegnają się tylko panowie" :):):) Niedziela ... Uroczyste śniadanie ... Jajka na miękko i twardo ... Faszerowane, muszę kupić pietruszkę i pieczarki, szynka w zamrażalce, bigos jeszcze z Bożego Narodzenia chyba mi został, chyba muszę odmrozić zamrażalkę to się jeszcze czegoś doszukam ... Żur - kupić chleb razowy!!! Nie zapomnij o czosnku! Widziałam takiego fajnego aniołka z jajem

Może sobie go sprawie na "zajączka", a no właśnie ...

Zapomniałam o podarkach !!!





Zapomniałam ...



Zapomniałam o istocie TYCH ŚWIĄT !!! ...

Las

slomska25

Uwielbiam las. Ten pachnący, świerkowy i sosnowy. Grzybowy. Kocham las szumiący, opowiadający. Lubię nieśmiało deptać leśne ścieżki. Wsłuchiwać się w ptasi śpiew. Szukać tropów zwierzyny. Lubię w nim być.
Wczoraj z dziećmi wybrałam się do "naszego" lasu.
Smutek.
Za kilka lat już nie będę miała gdzie wędrować :(

---------------

Międzynarodowy Dzień Lasów (ang. International Day of Forests) – święto obchodzone 21 marca, ustanowione przez Zgromadzenie Ogólne ONZ 28 listopada 2012 roku (rezolucja A/C.2/67/L.4).

Obchody tego dnia mają na celu podnoszenie świadomości ludzkości na temat znaczenia lasów dla człowieka.

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) zachęca kraje całego świata do propagowania idei i działalności związanej z lasami (sadzenie drzew, sprzątanie lasów). - za Wikipedią

DSC_9762

DSC_9774

DSC_0029

DSC_9763

DSC_9778

DSC_9834

DSC_9799

DSC_9824

DSC_9892

DSC_9844

DSC_9863

DSC_9999

DSC_9769

 

Świąteczny pasztet Ewy

slomska25

Świąteczny pasztet Ewy

- Mamo, co robisz?

- Pasztet chciałeś.

- Ale nie z króliczków?! - prawie ze łzami w oczach pyta Michal Franciszek

- Nie, z kaczki.

- Mamo! Z kaczuszki?! Nie będę jadł!

- Przecież chciałeś!

- Ale nie z kaczki!

- Misiu, prosiłeś, żeby nie było z królika, o kaczce nie było mowy!

- MAMO!!!!

DSC_9474

I tak to jest w mojej kuchni ..., zatem … pasztet nie z królika, nie z kaczki a z wieprzowiny.

Składniki

  • Ok. 2 kg wieprzowiny
  • 1/2 kg surowego boczku lub podgardla
  • 3 średnie cebule
  • 2 średnie marchewki
  • Pietruszka w korzeniu
  • Kawałek selera
  • Pora
  • 2-3 bułki, mogą być czerstwe, można przed mieleniem zamoczyć je w wywarze, w którym gotowało się mięso
  • 5 dkg wątróbki (opcjonalnie jeśli mamy i lubimy)
  • 3- 4 jajka
  • Do smaku sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • smalec do wysmarowania formy
  • boczek podwędzany pokrojona w cienkie plasterki
  • bułka tarta

Przyprawy do zagotowania:

  • 2 - 3 listki laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego

DSC_9438

Przygotowanie

Mięso pokroić na kawałki i włożyć do dużego garnka. Świeży boczek ułożyć na spód, następnie mięso, dalej warzywa. Zalać wodą i gotować do miękkości. Jeśli dodajesz wątróbkę to polecam ją sparzyć we wrzątku przez około 3 minuty.

Po wystudzeniu mięsa, najlepiej na następny dzień, mielimy mięso, wątróbkę i warzywa i bułki w maszynce do mięsa. Do zmielonego dodajemy jajka oraz przyprawy - sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. UWAGA!!! Jeśli mięso jest zbyt suche należy dodać do niego pozostały wywar w ilości takiej by mięso było lekko wilgotne!!!

 DSC_9441

DSC_9442

DSC_9445

Formy do wysmarować tłuszczem, boki, obsypać bułką tartą a dno wyłożyć plasterkami boczku. Wyłożyć masę mięsną, dobrze docisnąć, aby nie pozostały wewnątrz pęcherze powietrza. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez ok 1,5 godziny.

DSC_9464

Z takiej ilości składników mi zazwyczaj wychodzą 4 formy o pojemności 1 litra.

Pasztet można śmiało zamrozić!

 

ewa alicja slomska

 

Na szkolną imprezę

slomska25

Dziś dwa przepisy na ciasta dla mam, które mają problem, co zaserwować szkolnym kolegom swoich pociech a na dodatek mieszkają za granicą a tu … wiadomo! Gdzie polskie produkty! Jak zrobić sernik? Z doświadczenia wiem, że to nie jest takie proste, ale jest możliwe! Spróbujcie! Ja mam największą satysfakcję, gdy po szkolnej „imprezie” moje blachy wracają puste :)

DSC_9248

Pierwsza propozycja to IZAURA po modyfikacji, przepis na dużą blachę

Ciasto:
2 szklanki mąki


1,5 szklanki cukru


4 łyżki kakao


300gr margaryny + 125 gr masła


2 torebki cukru waniliowego


5 jajka


7 łyżek wody

 

3 łyżeczki proszku do pieczenia

DSC_9224

Masa serowa:
- 50-70 dkg twarogu i tu ważna uwaga – w każdym sklepie znajdziecie coś, co smakowo i wyglądem przypomina nasz twaróg i właśnie ten twarożek nadaje się zarówno do sernika jak i do Izaury, pod warunkiem, że dodacie 1 budyń śmietankowy albo 2 łyżki kartoflanki lub można wykorzystać pudding, którym ja się posiłkuję, gdy nie mam polskiego budyniu


- 5 jajka


- 1 szklanka cukru


- 0,5 kostki masła

 

- 1 cukier waniliowy


Sposób przygotowania:

Oddzielić z 4 jajek białko i ubić na sztywną pianę.
Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy gotować 5 min. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek.

Wylać do formy. Zemleć ser, połączyć z pozostałymi składnikami i utrzeć na gładką masę. Jeśli korzystamy z dość rzadkiego sera to oczywiście już NIE MIELIMY tylko mieszamy z innymi produktami

Wyłożyć na ciasto.


Piec 60 min. W temperaturze 180-200 stopni.

DSC_9230

 

SERNIK BEZ POLSKIEGO TWAROGU

- 75 dkg jakiegokolwiek twarożku czy to homogenizowanego czy „przetartego” – w Szwajcarii taki serek występuje pod nazwami – Magerquark, sere magire, quark magro

- 3 budynie śmietankowe lub odpowiednio 3 opakowania puddingu a jak i do tego nie macie dostępu można użyć mąki kartoflanej

- 1 szkl. cukru

- 4 żółtka

- 1 całe jajko

- ½ szkl. oleju

- 1 szkl. mleka

- piana z ubitych białek /4/

DSC_9218

 

SPÓD

- 4 szkl. mąki

- półtora kostki margaryny lub masła

- 1 szkl. cukru

- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 opakowania cukru waniliowego

DODATKI

- 1 puszka gruszek

DSC_9215

 

Składniki na spód ciasta przygotowujemy jak ciasto kruche, czyli wszystko dokładnie łączymy i ugniatamy ze sobą aż powstanie jednolita masa, jeśli ciasto się rozsypuje – proponuję dodać trochę więcej tłuszczu. Gotowe ciasto rozkładamy na blasze do pieczenia, równomiernie, palcami robiąc mini rowki. Następnie kroimy owoce odsączone z zalewy i układamy na cieście.

Przygotowanie masy - 4 jajka oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę. Pozostałe składniki łączymy w jednolitą masę, na samym końcu dodajemy ubitą pianę i lekko wszystko mieszamy.

Na cieście układamy owoce uprzednio pokrojone w plastry.

Gotową masę serową wylewamy na spód ciasta.

Pieczemy 60 minut w temperaturze 170 stopni na termo obiegu.

DSC_9221

**

Co na wierzch upieczonego ciasta? To już zależy od tego, kto co lubi, może być polewa czekoladowa, może być słodkie kakao a można zrobić kruszonkę z wiórek kokosowych. Jeśli chcemy by nasze ciasto było z kruszonką to ---- po 30 minutach pieczenia ciasta wyciągamy je z piekarnika i równomiernie rozkładamy kruszonkę. Ciasto z kruszonką trafia do pieca na kolejne 30 minut.

A kruszonka? Prosta.

- 1 opakowanie wiórek kokosowych

- 2 płaskie łyżki cukru

- 1 żółtko

- 1 płaska łyżka masła

DSC_9242

Podglądając sąsiadów

slomska25

Podglądając sąsiadów czyli jak robić zdjęcia by na milimetr nie przekroczyć magicznej, bo niewidocznej linii gdzie teren spółdzielni a gdzie już prywatny.

... hm ... ale co zrobić jak te najładniejsze "okazy" rosną po zakazanej stronie? Mieć wszystko w nosie i czekać ewentualnie na wezwanie do złożenia wyjaśnień.

DSC_9136DSC_9104DSC_9106DSC_9119DSC_9154DSC_9178DSC_9108DSC_9132DSC_9140DSC_9157DSC_9187DSC_9148DSC_9195DSC_9181DSC_9151

Smażony makaron po szanghajsku

slomska25

Smażony makaron po szanghajsku

 

Składniki

0,4 kilograma chińskiego makaronu "wstążki" – jeśli nie mamy pod ręką, jak dzisiaj w moim przypadku można użyć makaronu do spaghetti


pierś kurczaka lub wołowina


garść świeżego groszku

 

papryka


mała cebulka

 

kawałek marchewki

 

kiełki ----------- uwaga w/w warzywa możemy zastąpić mrożoną mieszanką azjatycką


sos sojowy


olej sezamowy


curry

 

2 ząbki czosnku

 

1 jajko + woda

DSC_9053

Przygotowanie


Makaron gotujemy dokładnie tak samo jak do każdej innej potrawy.

Pierś kurczaka /albo wołowinkę/ kroję w kostkę, zalewam sosem sojowym i odstawiam na bok na kilka chwil.

Warzywa przesmażam na gorącym oleju sezamowym z odrobiną sosu sojowego.

W woku rozgrzewam silnie olej, wrzucam mięso, smażę cały mieszając przez 3 minuty, następnie dodaję podsmażone warzywa. Mieszam, smażę minutę. Dodaję makaron, doprawiam sosem sojowym i curry oraz rozbełtanym z wodą jajkiem. Dodaję rozgnieciony czosnek. Trzymam na ogniu nie dłużej niż minutę.

DSC_9045


Smacznego!

Przegląd lodówki czyli jak mi chleb zostanie

slomska25

Kto nie lubi zapiekanek - to do dalszego czytania nie zachęcam. Wszystkich innych serdecznie zapraszam:)

DSC_4613

Dziś chciałabym podsunąć Wam pomysł co zrobić z resztkami chleba, który nam zostaje a do kompostu go wyrzucać nie chcemy. Przyznam, ze czasami celowo piekę więcej, by właśnie zapiekankę ku radości rodziny zrobić.

Mój pomysł jest prosty i może służyć jako danie na obiad czy ciepłą kolację.

DSC_4602

Co będzie potrzebne?

- kilka kromek chleba

- wędlina, co tam w lodówce się znajdzie, skrawki szynki, boczku, wędzonki

- cebulka

- pomidory koktajlowe

- żółty ser i co tylko przyjdzie wam do głowy

- sól, pieprz lub zioła jeśli lubimy

Jak zrobić? Prosto. Wszystko kroimy i wkładamy czy to na blaszkę czy do naczynia żaroodpornego. Układamy warstwami, na  wierzchu posypując startym żółtym serem. Wszystko zapiekamy przez około 20 minut w temperaturze 180-200 stopni. 

DSC_4610

Coś na ząb - czyli jajka trochę inaczej

slomska25

Dziś zaproponuję bardzo szybką przekąskę na gorąco, może na wczesny obiad czy kolację a może i na Wielkanoc, gdzie jajka grają główną z ról.

DSC_4625

Co nam będzie potrzebne?

- jajka

- kilka plastrów szynki

- kilka plastrów żółtego sera

- suszone pomidory w zalewie

- zielona pietruszka

- sól i pieprz

- blaszka do wypieku mufinek

DSC_4609

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wgłębienia formy na muffiny posmarowałam oliwą z suszonych pomidorów, w każde wgłębienie położyłam po części suszonego pomidora, pokrojoną szynkę i żółty ser, wbiłam jajko, posypałam zielona pietruszką, solą i pieprzem. Specjalnie na prośbę starszego syna na szczycie wylądowały pomidorki koktajlowe.

Wszystko zapiekamy około 10 minut.

Szybko a jakże smacznie!

DSC_4617

Tort Szwarcwaldzki

slomska25

 

 

Najlepsze torty robiła moja nieżyjąca już ciocia Gosia. Pamiętam jak w latach 80-tych kiedy trudno było o masło zrobienie prawdziwego torta na masie graniczyło z cudem! A jak trzeba było chuchać i dmuchać by masa się nie zważyła! Nie wiem czy ktoś teraz w warunkach domowych robi jeszcze takie torty… Bardzo popularne są z masy cukrowej czy marcepanowej, nie lubię ich, dla mnie są one po prostu za słodkie. Dasz radę zjeść tylko kawałek i … dość. Lubię za to torty na bazie bitej śmietany. Najpopularniejszy, który robię to z owocami, ale mój starszy syn namówił mnie do schwarcwalda – czyli czarny las w moim wykonaniu – zapraszam :)

DSC_8786

Ciasto:

  • 150 g masła
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 6 jaj
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • pół łyżeczki aromatu waniliowego lub łyżeczka ekstraktu naturalnego
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Miękkie masło ucierać z drobnym cukrem aż będzie puszyste. Dodawać kolejno żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodanym żółtku. Wymieszać z roztopioną i ostudzoną czekoladą, a następnie z aromatem oraz przesianą mąką pszenną zmieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Przełożyć do formy 24 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 45 minut. Całkowicie ostudzone ciasto pokroić na 3 krążki. Jeśli ktoś nie chce się bawić w pieczenie biszkopta – może oczywiście kupić gotowca, jeśli to będzie Twój pierwszy raz – tę opcję polecam serdecznie!

DSC_8793

Syrop do nasączenia biszkopta

  • 75 ml soku z wiśni (może być z kompotu, może być syrop z wiśni z puszki)
  • Sok 1 małej cytryny
  • 1 płaska łyżka mąki kartoflanej

Wymieszać i zagotować, zostawić do wystudzenia.

DSC_8794


Ponadto:

  • około 750 ml - 1 L śmietany kremówki (30%) na przełożenie i ozdobienie
  • 4 łyżki cukru pudru
  • Zagęszczać do śmietany – taki proszek można kupić niemal w każdym sklepie, nawet odrobina da nam pewność, że śmietana nie rozjedzie się nam z tortu!
  • Wiśnie – mogą być świeże, mogą być kandyzowane, mogą być mrożone, ważne by były bez pestek!
  • Czekoladowe wiórki

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.

Wykonanie tortu

Na paterę położyć pierwszy blat ciasta, posmarować wiśniowym kisielem. Na niego wyłożyć część bitej śmietany. Na to układamy pokrojone na 4 wiśnie i przesypujemy płatkami czekolady. Przykryć kolejnym blatem, znów nasączyć i ułożyć kolejną część bitej śmietany. Przykryć ostatnim blatem ciasta, lekko przyciskając.
Tort z wierzchu i po bokach udekorować resztą bitej śmietany, ozdobić wiśniami oraz wiórkami czekolady. Przechowywać w lodówce.

DSC_8801

Smacznego :)

 

Mówią, że wiosna idzie!

slomska25

Nie wiem jak u Was... w Winterthurze pierwsze dni ferii zimowych, hm ... tylko gdzie śnieg? Roślinność budzi się do życia i raczej wygląda na to, że wiosna do okien nam puka.

DSC_8631

 

DSC_8462

 

DSC_8512

 

 

DSC_8562

DSC_8603

DSC_8173

 

Świątecznie ...

slomska25

Jak co roku w noc grudniową,
niebo lśni milionem gwiazd,
znów się ciałem stanie słowo
niezliczony raz.

I ku Gwieździe nad gwiazdami
ruszy bezmiar ludzkich dróg
za królami, pasterzami,
gdzie się rodzi Bóg…

© Leszek Posyniak

*************************

Radosnych, pełnych miłości i bliskości Bliskich
Świąt Bożego Narodzenia
życzy

Ewa A. Slomska

135426

Bożonarodzeniowy jarmark, Winterthur 2015

slomska25

Bożonarodzeniowy jarmark, Winterthur 2015 czyli wszystko, co może nam się kojarzyć ze zbliżającymi świętami ale i ... totalny misz - masz, bo to i ładowarkę do telefonu, a to "jakieś takie bardzo dziwne i nie wiadomo po co komu"  można kupić, ale można popatrzeć. O dziwo w tym roku sprzedający - chyba znudzeni małą aktywnością kupujących, oglądających czy odwiedzających - nie zgadzali się na robienie zdjęć. Zatem - co mi się wypatrzeć udało - pokazuję.

DSCN0002

DSCN0003

DSCN0027

DSCN0032

DSCN0024

DSCN0023

DSCN0008

DSCN0012

DSCN0013

DSCN0031

DSCN0014

DSCN0051

DSCN0019

DSCN0026

DSCN0033

DSCN0034

DSCN0038

DSCN0084

DSCN0044

DSCN0046

DSCN0054

DSCN0059

DSCN0060

DSCN0081

Czas na świąteczne ciastka i pierniczki

slomska25

Wiadomo! Ciasteczka świąteczne muszą być - koniec kropka.

DSC_7450

Teraz właśnie jest już ten czas by wziąć się do pracy aby ciasteczka i pierniczki "dojrzały" do świąt.

Co mogę zaproponować? Stali Czytelnicy wiedzą, że podstawą moich przepisów jest prostota.

I tak właśnie będzie i dzisiaj.

 DSC_7476

PIERNIKI WEDŁUG RECEPTURY JANA SIWMIRA

Robimy je na 2 – 4 tygodnie przed imprezą, bo muszą po upieczeniu skruszeć.



½ kg miodu

¼ kg cukru

¾ kostki tłuszczu

1 kg maki

2 jajka

1 mały proszek do pieczenia

2 łyżeczki kakao

2 łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki sody

szczypta (spora) gałki muszkatołowej



Miód, cukier i tłuszcz roztopić, aż nie będzie czuć drobinek tłuszczu pod łyżką w trakcie mieszania.

Nie studzić. Wlać do mąki zmieszanej z przyprawami, wbić jajka, dodać proszek i sodę. Ciasto zostawić na min. kilka godzin, a można i na 3 dni.



Rozwałkować partiami na grubość max. pół centymetra (może być ciut cieńsze). Wykrawać pierniki. Układać na blasze (ja wykładam blachę folią aluminiową lub pergaminem, ale można smarować masłem) z małymi odstępami, ponieważ trochę rosną. Jeśli pieczecie na dwóch blachach jednocześnie, to nie układajcie pierników zbyt blisko szyby, bo się nie dopieką.

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Piec 12 minut, na drugim i trzecim poziomie od dołu, temp. 180 - 200


Można oblać je polewą czekoladową lub inną, można ozdobić żurawiną czy innymi kandyzowanymi owocami, można w środku (przed pieczeniem!) wyciąć dziurkę i włożyć w to miejsce karmelek (jedno lub wielokolorowy ale najlepiej pokruszony) - piernik będzie udawał witraż.

Pierniki w polewie szybciej kruszeją, za to te bez polewy można przechowywać nawet przez kilka miesięcy

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DSC_7463

 

CIASTECZKA IMBIROWE Z OWOCAMI KANDYZOWANYMI

Składniki:

1 kg maki


500 g miękkiego masła – użyłam po połowie Kochbutter i zwykłego masła

0,5 kg cukru

4 jaja

3 łyżeczki mielonego imbiru

2 łyżeczki cynamonu

2 małe opakowania cukru waniliowego

mały proszek do pieczenia

jedno opakowanie 150 gram owoców kandyzowanych, skórek od pomarańczy, cytryny i limonki, mogą być pokrojone wiśnie

Wszystkie składniki zagnieść, rozwałkować na około 3-4 mm, wyciąć dowolne kształty, ułożyć dość luźno na blasze.

Piec około 10 – 15 minut w temperaturze 200ºC.

Studzić na kratce.

DSC_7475


---------------------------------------------------------------

TRADYCYJNE CIASTECZKA SLOMSKICH

1 kg mąki,

25 dkg masła i tyleż samo margaryny,

4 jajka,

1 mały proszek do pieczenia,

0,5kg cukru



- wszystko zagnieść, odstawić do lodówki na 24-48 godz.

Krajać, kulać, wycinać, przepuścić przez maszynkę do mięsa z końcówką do robienia kiełbasy ...

Piec w nagrzanym piekarniku do w tem. 200 stopni przez ok.10 min :))))

DSC_7461DSC_7454

 

© Ewa Alicja Slomska
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci